9. joulukuuta 2011

What's different over here?

DSC_6782

Inspiroiduin joskus Jennin kirjottamasta postauksesta Suomen ja Espanjan eroista ja oon nyt miettinyt vähän Suomen ja Englannin eroavaisuuksia joten listaankin niitä nyt tähän kivasti:

- Kokolattiamatot Lähes joka huoneessa (meillä myös esim. kylpyhuoneessa) on kokolattiamatot ja mun pölyallergia ei oo ollu kauheen onnellinen tästä. Ei oo kuitenkaan ikävän kylmää pompata matolle suihkun jälkeen (joka sekin on tosiaan oma tarinansa koska meijän suihkussa ei voi seistä vaan se on amme jossa istutaan, mutta ei siitä sen enempää :-D).
- Kaksipiippuset hanat Ainon nerokas sana, mutta kuvaa parhaiten kyseistä asiaa, nimittäin erillisiä kylmän- ja kuuman veden hanoja. Joskus niille on omat hanat mutta joskus ne on kivasti silleen, että saa säädettyä sopivaa vettä ja se tulee ulos yhdestä reiästä.
- Ovet aukeaa sisäänpäin/ liikenne on vasemmanpuoleista Näihin meni hetki tottua!
- Starbucks-nenäliinat Mulla ei muita nenäliinoja olekkaan, koska käyn Starbucksissa niin usein ja otan aina niitä nenäliinoja mukaan. Välillä siivoon laukkua ja löydän 7 nenäliinaa, hehe.
- Hymyt Kun kadulla ohittaa jonkun niin katotaan silmiin ja hymyillään tai ainakin nyökätään, siis täällä mun pikkukylässä. Kyllä keskustassakin ihmiset kattoo silmiin ja joskus jopa hymyilee.
- Sorry/ please/ thank you/ excuse me/ pardon Joku mun kaveri kertoi, että Britti sanoo please ja thank you tyyliin 7 kertaa ihan vaan kahvikupposta tilatessa. Pardon on usein käytetty kun ei kuule mitä toinen sanoo ja sorryn voi sanoa ihan vaan kun ohittaa jonkun ja luulee osuneensa sen kassiin tms. :-D
- Jonottaminen Britit jonottaa ihan jonottamisen ilosta, joka paikkaan. Jonoa ei tarvii edes erikseen yrittää muodostaa koska se muodostuu itestään, en tajua tätä.
- Tee, scones, crumpets, pavut, toast, shortbread biscuits Brittien ruokaa! "Fancy a cup of tea?" on tyypillinen kutsu sisään ja se nautitaan joko sconesien, toastin, crumpetsien (paahdettavia leipäsiä joissa on tavallaan reikiä, hehe en osaa selittää, tässä kuva) tai shortbread biscuitsien kanssa. Papuja tungetaan paahtoleivän päälle ja lähes joka paikkaan, sekopäistä.
- Ei iltapalaa Dinner on meillä ainakin siinä 6:30pm tai 7pm aikaan ja joissain perheissä vielä myöhemmin. Sen jälkeen ei mitään iltapalaa jaksa, koska tässä perheessähän ei mitään pikkuannoksia syödä! :-D
- Meal dealit joka puolella Lunchia saa helposti kun menee vaikkapa paikalliseen drugstoreen Boots:iin (ei tosiaan huumekauppa vaan myy kosmetiikkaa yms.) ja ostaa sandwichin, juoman ja snackin (joku esim. suklaapatukka tai minisipsipussi), maksaa about £3,50, mikä on noin 4e.
- Bin/ trousers/ rubbish/ you alright? Brittien käyttämiä sanoja jotka nyt muistin, eli siis roskis on bin, ei garbage can, housut on trousers, ei pants (pants Englannissa = pikkarit, aiheuttaa hauskoja tilanteita), rubbish on sama kun huono, eli voi vaikka sanoa "the film was rubbish". Lisäks "you alright?" kysytään tyyliin joka 5 min välein, tai ainakin kun tavataan joku koska sen merkitys on sama kuin "how are you?".  Nyt kun aloin muistamaan näitä, niin sanotaan myös cinema - ei movie theathe, film - ei movie, shopping centre - ei mall, ja car park - ei parking lot. Ja Britit kirjottaa colour - ei color!
- Brittityttöjen bileasut Tätä ei voi edes täysin selittää, se pitää kokea ja sitten vasta tajuaa kuinka siihen ei oikeesti oo mitään rajotuksia. Toiset vetelee sellasissa ihme rintsikkatopeissa ja minishortseissa tai vastaavasti superlyhyissä, tiukoissa ja paljastavissa mekoissa. Korkkarit on vähintään sen 12cm ja ei tosiaan haittaa vaikka oliskin vähän muhkuraa tai muotoa tai mitä vaan, kaikilla on oikeus näyttää huoramaiselta. Ja mitään takkia ei tarvii, vaikka oliskin sen +2c ja törkee tuuli! :-D
- Cambridgen opiskelijat Pakko myöntää, että on tää Cambridge aika hemmetin täynnä hyvännäkösiä opiskelijoita! Lähes kaikki pukeutuu täydellisen tyylikkäästi ja siististi, ei voi valittaa! Se huono puoli opiskelijoissa kuitenkin on, että esim. lomilla ne lähtee aina kotiin ja vaikkapa joulun aikaan Cambridge tulee olemaan melkoinen aavekaupunki kun kaikki on kodeissaan juhlimassa.
- Kaksikerroksiset bussit Jotka on lähes poikkeuksetta aina myöhässä ja joissa istuessa tuntuu että varmasti mennään jokaista liikennemerkkiä päin. :-D
- Outo tihkusade Cambridge on yks Englannin kuivimmista paikoista, mutta välillä täälläkin saadaan sitä ihanaa Englantilaista tihkusadetta, oli sitten pilvetön taivas tai harmaat paksu pilviverho. Se on vähän niinkuin yrittäis sataa, mutta ei kuitenkaan ihan onnistu, ja usein se loppuu noin 10 minuutin päästä. Tästä syystä kukaan ei vaivaudu käyttämään sateenvarjoa.
- Pyörät Cambridgessa todella monet pyöräilee joka paikkaan ja keskusta on aina täynnä pyöriä (kuvastakin näkee pyöräilijöitä ja edellisissä on kyllä ollut kuvia niistä hirmusista pyöräparkkiriveistä). Yleisin rikos on vissiin pyörävarkaus, hehe.
- Lapset saatetaan kouluun + kaikilla on koulupuvut Lapset saatetaan ala-asteelle joka aamu ja haetaan iltapäivällä. Collegeen ne kävelee kuitenkin itekseen, eli siinä 12 vuotiaina. Koulupuvut löytyy kaikilta ja joskus keskustassa näkyy sellasia ihme kaaputyyppejä yliopistoista, mutta en usko että ne niitä kaapuja joka päivä käyttää.
- Cheers! Mihin oliskaan parempi lopettaa tää kilometripostaus kuin paikalliseen kiitokseen! Kippistelyn lisäks tän voi siis huikata vaikka bussikuskille tai sanoo ihan vaan kaverille joka pitkää ovea auki. Helppoa.

Ps. Kuvausehdotuksia!! <-- click

4 kommenttia:

Erika kirjoitti...

Tää oli just kiva postaus! Tyksin erityisesti tost 'kaikilla on oikeus näyttää huoramaiselta'. :DDD ja oon kyl samaa mieltä noist hyvännäkösist opiskelijoista! ;) <3

korhospauli kirjoitti...

Brittityttöjen bileasut on varmasti hauskinta, mitä olet kirjoittanut :D

Anonyymi kirjoitti...

Tää oli kyl tosi hyvä postaus! :)

Johanna kirjoitti...

Erika: Haha no tosijuttu! :-D

Isi: Kyllä vaan, ei oo aina mitään silmiähivelevää to be honest!

Anonyymi: Kiitos! :-)